Velg en side

This post is also available in: svSvenska

FORSKNING

Forskning

Alle mennesker er forskjellige og dette skyldes i hovedsak våre gener. Noen gener forteller om vi skal få blå eller brune øyne, mens andre gener påvirker metabolismen og sultfølelsen. Alle mennesker deler 99,8% av samme DNA, men i hvert gen er det punkter av variasjon, hvor en enkelt baseendring i en bestemt posisjon kalles Single Nucleotide Polymorphism (SNP). Det er disse små forskjellene som gjør oss unike og som vårt laboratoriet har forskning på.

Gener samhandler også med miljøet og ved å endre miljøet endres også «fenotype». Et eksempel er hvordan huden endrer seg når vi blir brent etter å ha oppholdt oss for lenge i sola. Vi har alltid en viss kontroll på miljøet og derfor også en viss kontroll på vår skjebne. Selv om vi kan ha gener som kan bidra til overvekt er fortsatt den største miljøpåvirkningen vårt kosthold og livsstil. Spørsmålet er bare hvilket kosthold som passer hver enkelt av oss aller best.

I Gendiet streber vi etter å ligge i front ved å benytte siste forskning innen genetikk og teknologi for å hjelpe våre kunder med sunn kunnskap om seg selv og hvordan genene påvirker oss, slik at vi kan ta de riktige valgene innen kosthold og trening. For oss er det to kriterier som er viktig når det kommer til hvordan vi håndterer genforskning, og hva vi tilbyr våre kunder to viktige kriterier. Det første kriteriet er at genet skal ha skilt seg ut i Genome Wide Association Studies (GWAS) og det andre kriteriet er at genene skal være knyttet til metabolismen eller sultfølelsen. I tillegg gjennomføres kontrollstudier på alle genene hvor man følger personer under bestemte kriterier. For eksempel ved Genvariasjon 7 (se tabell) hvor man har fulgt en gruppe mennesker som har fått forskjellig kost og deretter sett på hvordan det vektmessig har påvirket dem.

LABORATORIET

Våre gentester analyseres hos Pentabase i Odense, Danmark som har hjulpet mennesker i Danmark, England, Tyskland og Frankrike med å finne sitt optimale kosthold siden 2006. De har høyt fokus på personvern og alle prøver merkes derfor med et unikt nummer før innsending, slik at de ikke har tilgang til personalia eller annen sensitiv informasjon fra våre kunder.

Vi analyserer 6 gener hvor vi ser på 11 variasjoner (SNP). I tabellen nedenfor finner du mer informasjon om genene vi tester.

forskning

GENENE VI ANALYSERER

Genvariasjoner 1, 2 og 3

FTO genene koder for fettmasse og overvektsrelaterte protein. Variasjoner i genene, som er ganske vanlig, fører til overspising grunnet sterk sultfølelse da apetitthormonet Grehlin reduseres under måltidene og stiger raskt etterpå. Det gir også lavt energinivå og liten vilje til trening. Genet aktiveres ofte av fett fra meieriprodukter. Det gir også ofte sug etter mettet fett og søtsaker.

Vi analyserer tre variasjoner: FTO rs1421085FTO rs9939609 og FTO rs1121980.

Genvariasjoner 4 og 5

ADRB2 genene koder for beta-2-adrenergic reseptor protein. Dette skjer i fettcellene der det er involvert i mobilisering av fett til energiproduksjon og en kombinasjon av hard trening og feil kosthold øker lagring av fett rundt indre organer. Det er også forbundet med ustabilt blodsukker og overvekt.

Vi analyserer to variasjoner: ADRB2 gln27glu og 
ADRB2 arg16gly.

Genvariasjon 6

APOA2 genet koder for apolipoprotein A-11. Ofte forbundet med overvekt, lite energi og lyst til aktivitet. Høyt inntak av mettet fett fører til vektøkning og bremser eller forhindrer vekttap i stor grad.

Vi analyserer APOA2 gln27glu.

Genvariasjon 7

NMB genet koder for neuromedin b protein som er involvert i matinntak. Variasjoner er ofte forbundet med lite energi og overvekt ved inntak av mye mettet fett. De som har en variasjon anbefales et høyt inntak av umettet fett.

Vi analyserer NMB rs7180849.

Genvariasjon 8

ACTN3 genet koder for alpha-actinin-3 protein som avdekker om musklene er best egnet for utholdenhet (type 1 muskelfibre), rask kraftproduksjon (type 2 a/b muskelfibre) eller en jevn fordeling. Dette gir informasjon om hvilke treningsøvelser som gir best effekt, hviletid og hvordan idrettsskader best forebygges.

Vi analyserer ACTN3 rs77x.

Genvariasjon 9, 10 og 11

MCR4 genene koder for melanocortin-4 protein som er forbundet med apetittkontroll og er den hyppigste årsaken til genetisk betinget overvekt og gjelder ca 5% av overvektige mennesker og ca 22% av den generelle befolkningen. Dette kalles monogenetisk overvekt. Personer som lider av monogenetisk overvekt utvikler ofte sin overvekt da de er barn og har alltid hatt en trang til å overspise, spesielt høy-kalorimat.

Vi analyserer: MCR4s17782313, MCR4rs17700633 og MCR4rs12970134